Ελαιολαδο – μεσογειακη διατροφη

Η ελιά είναι γνωστή από τους αρχαιότατους χρόνους, και πιθανότατα κατάγεται από το χώρο της ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με την αρχαία Ελληνική παράδοση, η πατρίδα της ελιάς είναι ηΑθήνα και η πρώτη ελιά φυτεύτηκε από την θεά Αθηνά στην Ακρόπολη.

Ο Όμηρος το χαρακτήρισε «υγρό χρυσάφι» και ο Ιπποκράτης «μέγα θεραπευτικόν»

Η σύγχρονη μαγειρική έχει αναδείξει το ελαιόλαδο ως την κορωνίδα των λιπαρών ουσιών, εξαιτίας της εξαιρετικής γεύσης και αρώματος που διαθέτει, αλλά και της ευεργετικής συμβολής του στην υγεία. Αποτελεί βασικό στοιχείο της Μεσογειακής Διατροφής, η οποία αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως το ιδανικότερο μοντέλο υγιεινής διατροφής.

Μερικά από τα πλεονεκτήματά του:

– είναι η πιο υγιεινή επιλογή μεταξύ φυτικών ελαίων και κάθε άλλης λιπαρής ουσίας, σύμφωνα με επιστημανικά τεκμηριωμένες μελέτες

– συμβάλλει στη διαμόρφωση ισορροπημένης διατροφής

– μειώνει την κακή χοληστερίνη (LDL), χωρίς να επιρεάζει την καλή χοληστερίνη (HDL) και έτσι αποφεύγεται η συγκέντρωση αθηρωματικής πλάκας στα τοιχώματα των αγγείων.

– δρα προστατευτικά σε σοβαρές ασθένειες όπως οι καρδιοπάθειες, οι θρομβώσεις, ο διαβήτης και οι δερματικές παθήσεις και συμβάλλει θετικά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

– περιορίζει τις πιθανότητες προσβολής από καρκίνο του μαστού κατά 45% και πιθανά του παχέος εντέρου.

– μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

– συμβάλλει στην δημιουργία υγιών οργανισμών επιδρόντας θετικά στην ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος και των οστών του εγκεφάλου.